- 7677
- ۱۳۹۶/۱۲/۰۱ - ۰۶:۱۵
- 1,285 بازدید
دو فناوری خطرناک تصفیه هوا . . دستگاه تصفیه هوا ابزاری بسیار ارزشمند برای از بین بردن بوهای نامطبوع و نیز کاهش انواع آلایندههای آلرژیزا به شمار میروند. یک فیلتر تصفیه هوا با جذب آلایندهها و پس دادن هوای پاک، کارکردی همانند درخت دارد. با این وجود، درست همان طور که درختها با هم متفاوت هستند، فیلترهای به کار رفته در دستگاههای تصفیه هوا نیز میتوانید متفاوت باشند. برای نمونه، فیلترهای کربنی از توانایی جذب مو،[…]
دو فناوری خطرناک تصفیه هوا
.
.
دستگاه تصفیه هوا ابزاری بسیار ارزشمند برای از بین بردن بوهای نامطبوع و نیز کاهش انواع آلایندههای آلرژیزا به شمار میروند. یک فیلتر تصفیه هوا با جذب آلایندهها و پس دادن هوای پاک، کارکردی همانند درخت دارد. با این وجود، درست همان طور که درختها با هم متفاوت هستند، فیلترهای به کار رفته در دستگاههای تصفیه هوا نیز میتوانید متفاوت باشند. برای نمونه، فیلترهای کربنی از توانایی جذب مو، کُرک و نیز برخی انواع بو برخوردار هستند. همچنین فیلترهای ویژه ترکیبات آلی فّرار (VOC) نیز میتوانند مواد بیماریزای موجود در هوا و نیز بسیاری از بوهای ناخوشایند را به دام اندازد. فیلترهای هپا هم از قابلیت کاهش مواد آلرژیزای موجود در محیط خانه (نظیر انواع گردوغبار و گرده گل) برخوردارند.
.
با این وجود، برخی دستگاههای تصفیه هوا از این فیلترها استفاده نمیکنند. برای نمونه بعضی از دستگاههای تصفیه هوای موجود در بازار از فناوری یونساز و نیز لامپهای فرابنفش بهره میبرند. شاید با خود بپرسید که این فناوریها دقیقا چه کاری انجام میدهند و چه فایده و حتی خطراتی برای ما به همراه دارند. در ادامه به شکلی ساده در مورد نحوه کارکرد این دو فناوری و نیز خطرات بالقوهای که برای ما به همراه دارند توضیح میدهیم. البته قرار نیست شما را به طور کامل از خرید یا استفاده از چنین دستگاههایی منصرف کنیم، بلکه میخواهیم با مخاطرات احتمالی ناشی از آنها آشنا شده و با احتیاط بیشتری از آنها استفاده کنید.
.
.
دستگاه تصفیه هوای یونساز
بسیاری از دستگاههای تصفیه هوای موجود در بازار دارای امکان یونسازی هستند. در واقع برخی از بهترین دستگاههای تصفیه هوا موجود در بازار برای افزایش قدرت خود به منظور پاک سازی هوا، از این فناوری استفاده می کنند. اما این فناوری چیست؟ ابتدا بیایید کمی به شیمی دبیرستان برگردیم!
اکسیژن یک عنصر طبیعی است و تمایل به تبادل بار الکتریکی با سایر عناصر دارد. یک دستگاه یونساز با استفاده از بار الکترومغناطیسی، الکترونها را از اتم اکسیژن گرفته یا به آن الکترون میدهد و به این ترتیب اکسیژن بار منفی و مثبت یافته و سپس از دستگاه یونساز خارج میشود.
.
در لایههای بالایی جو زمین، تعداد زیادی از این ذرات باردار وجود دارد. همچنین در هوایی که تنفس میکنیم، مولکولهای اکسیژن با برخی عناصر دیگر ترکیب میشود. وقتی اکسیژن وارد دستگاه تصفیه هوا دارای یونساز میشود، از ذراتی که قبلا به آن متصل بوده جدا شده و پس از خروج به دنبال پیوند با ذرات دیگر خواهد بود. در واقع، دستگاه یونساز یک بار الکتریکی الکترومغناطیسی به اکسیژن میدهد تا بتواند راحتتر به ذرات دیگر متصل شود.
مشکل اصلی در استفاده از دستگاه تصفیه هوا یونساز این است که انسان معمولا هوای یونیزه شده را تنفس نمیکند. پژوهشهای علمی متعدد نشان دادهاند که ذراتی که به صورت الکترومغناطیسی باردار شدهاند میتوانند به ریه انسان آسیب بزنند. افزون بر این، اگر مولکول اکسیژن با دو مولکول دیگر اکسیژن پیوند برقرار کند، تبدیل به گاز ازن میشود. گاز ازن سبب تجریک مجاری تنفسی شده و میتواند به تشدید مشکلات تنفسی بیانجامد.
.
.
بهترین راه برای استفاده از دستگاه یونساز، استفاده از تایمر و تنظیم بازههای زمانی محدود برای عملکرد آن است. برای نمونه، میتوانید دستگاه تصفیه هوا و یونساز را برای هنگامی که در خانه نیستید روشن کنید. به این ترتیب ذرات باردار بدون اینکه به ریههای شما آسیب برسانند، به هم متصل میشوند. با این وجود، اگر نسبت به گاز ازن حساسیت دارید، باید کلا از خیر داشتن دستگاه ازنساز بگذرید.
دستگاه تصفیه هوای دارای لامپ فرابنفش
دستگاههای تصفیه هوا مجهز به لامپهای فرابنفش، نوید از بین بردن مواد بیماریزای موجود در هوا را میدهند. بسیاری از شرکتها برای نشان دادن اهمیت و کارایی این فناوری، به وجود لامپهای فرابنفش در بیمارستانها که برای استریل کردن تجهیزات به کار میرود اشاره میکنند. البته این ادعا بی دلیل نیست، زیرا تابش فرابنفش واقعا میتواند انواع میکروارگانیزمهایی که از دستگاه تصفیه هوا میگذرند را نابود کند.
با این وجود، میزان اثربخشی این دستگاهها چندان بالا نیست. علیرغم اینکه بیشتر دستگاههای تصفیه هوا مبتنی بر لامپهای فرابنفش، گاز ازن تولید نمیکنند و به همین دلیل آسیبی نیز به ریههای وارد نمیسازند، اما قابلیت چندانی در زمینه از بین بردن مواد بیماریزا هم ندارند. دستگاههای تصفیه هوا از طریق گذراندن هوا از یک سری فیلتر و بیرون دادن هوا از دریچه خروجی، سبب ایجاد جریان هوای پاک در محیط میشوند. همچنین لامپهای فرابفنش موجود در بیمارستانها هم فقط با کاهش و یا از بین بردن جریان هوا میتوانند کارایی داشته باشند.
یکی دیگر از مشکلات موجود این است که تولیدکنندگان دستگاههای تصفیه هوا، به مشتریان خود توضیح نمیدهند که از کدام نوع فناوری فرابنفش استفاده میکنند. واقعیت این است که برخی از این فناوریها میتوانند سبب ایجاد حجم بالایی از گاز ازن شوند. به طور کلی، استفاده از گاز ازن برای از بین بردن ذرات بیماری زا معلق در هوا، اقدامی کارآمد یا ایمن نیست. به همین دلیل معمولا توصیه میشود که از فناوری تابش فرابنفش برای تصفیه هوا استفاده نشود.
نتیجه گیری
یک دستگاه تصفیه هوا میتوانند ابزاری خوب برای مبارزه با مواد آلرژیزا یا بیماریزای موجود در هوای محیط بسته باشند. با این وجود باید به فناوری مورد استفاده در این فیلترها توجه کنیم، زیرا برخی از آنها ممکن است به ریههایمان آسیب برسانند.