- 4795
- ۱۳۹۴/۱۲/۲۶ - ۰۸:۲۲
- 821 بازدید
آموزش روش کشت بذر : ایده آلترین درجه حرارت برای کاشت بذر سبزی به طور اعم و کلی بین ۸ تا ۱۶ درجهی سانتیگراد است. ب هترین فصل کشت سبزی در ایران بهطور اعم اوایل بهار یا اوایل پاییز میباشد. ولی در بذرپاشی تاریخ تقویم ملاک عمل نمیباشد . بلکه گرمای زمین و درجه حرارت هوا را نیز باید مدنظر داشت. کاشت قبل از موعد مقرر مسلما خساراتی نیز در بردارد. چنانچه بخواهید طریقهی صحیح آماده[…]
آموزش روش کشت بذر : ایده آلترین درجه حرارت برای کاشت بذر سبزی به طور اعم و کلی بین ۸ تا ۱۶ درجهی سانتیگراد است. ب
هترین فصل کشت سبزی در ایران بهطور اعم اوایل بهار یا اوایل پاییز میباشد. ولی در بذرپاشی تاریخ تقویم ملاک عمل نمیباشد .
بلکه گرمای زمین و درجه حرارت هوا را نیز باید مدنظر داشت. کاشت قبل از موعد مقرر مسلما خساراتی نیز در بردارد.
چنانچه بخواهید طریقهی صحیح آماده نمودن بذرها را برای کشت بدانید، نیاز به اطلاعات زیادی دارید. ولی بهطور کلی و اعم برای باغبانان جهت سبزیکاری متذکر میگردد.
بذرهای خریداری شده را با توجه به بزرگی، کوچکی و نیز ضخامت پوست آن به مدت ۲ تا ۴ ساعت در آب قرار دهید تا کمی پوست آن نرم شود.
به عنوان مثال بذر شاهی و جعفری به مدت ۲ ساعت و باقلا و لوبیا به مدت ۴ ساعت باید در آب برای آماده شدن جهت کاشت قرار گیرند. با تمام این احوال باز هم به این گفته بسنده ننموده و هنگام خرید بذر از فروشنده نیز در این مورد سوال نمایید تا زحمات شما مثمر ثمر باشد.
از اینجا کار را شروع کنید. حدود یک یا دو متر مربع از فضای باغچه داخل حیاط را برای این کار در نظر بگیرید و با بلوک سیمانی یا سنگ یا قلوه سنگ و یا آجر محدودهی آن را مشخص نمائید و سپس آن قسمت را شخم بزنید .
یعنی با بیل کاملا خاک این قسمت را پشت و رو کنید و کلوخها را با پشت بیل خرد نمائید و با شنکش سطح خاک را کاملاً صاف و تراز نمائید تا آبیاری کرت پس از رشد بذرها به آسانی انجام گیرد. آن وقت بذرهای خیس کرده و مورد نظر را بهطور یکنواخت روی خاک بپاشید .
و به اندازهی دو برابر قطر بذر روی آن را با خاک برگ الک کرده بپوشانید و با سر آبپاشی که آب را کاملا پودر مینماید آن را آبیاری نمائید.
توجه داشته باشید چنانچه این بستر را با شیلنگ و اصطلاحاً بهطور (شره) آبیاری نمایید بذرهای کاشته شده، در اثر فشار آب بیشتر از حد معمول در داخل خاک پایین رفته و جوانهی بذرها قادر نخواهند بود سر از خاک بیرون آورند و تمام زحمتهای شما بینتیجه خواهد ماند.
سه عامل مهم حرارت، رطوبت و هوای مساعد موجب سبز شدن بذرها میشوند. پیشنهاد میشود برای کشت در منزل حتیالامکان از کاشت ردیفی استفاده کنید تا عملیات زراعی نظیر وجین، سمپاشی، کنترل علفهای هرز و چیدن محصول آسانتر و راحتتر انجام شود.
حال اگر بخواهید بذر را در گلدان یا فلاورباکس و یا یک جعبهی چوبی بکارید باید به این طریق عمل نمائید. روشی که من جهت کشت بذر در خانه به کار میبرم و نتیجهی کارم نیز مطلوب بوده، این است که از گلدانهائی که به شکل مکعب مستطیل هستند و با عمق کمتری ساخته میشوند استفاده میکنم چون بسیار مناسبتر و راحتتر برای کاشتن بذر در خانه میباشند.
درازا و پهنای آنها از عمقشان بیشتر بوده و بنابراین میتوانم بذر بیشتری را در سطح آنها بکارم. همچنین به علت کمی ارتفاع، آب کمتری در گلدانها جمع میشود و نور و رطوبت بهتر و بیشتر در آنها نفوذ میکند و بهطور یکنواخت در همه جای گلدان پخش میگردد. برای این کار میتوان از جعبههای چوبی مخصوص نشاء نیز استفاده کرد.
جعبههای چوبی مخصوص نشاءیا گلدانهای سفالی که به شکل مکعب مستطیل بوده و عمق کمتری دارند خیلی مناسبتر و بهتر میباشند. حال مخلوطی از ماسه و خاک باغچه را درون گلدان بریزید و سپس با کف دست یا ته گلدانی تمیز، خاک درون آن را خیلی ملایم بفشارید بهطوری که خاک داخل گلدان یا جعبه به صورت صاف از لبهی آن حدود یک سانتیمتر پائینتر باشد .
سپس آن را آبیاری نمائید و صبر کنید تا آب دیگر از سوراخ زیرین آن خارج نشود. حال بذرها را به طور یکنواخت و تُنُک در سطح خاک بپاشید و روی آنها را با یک لایه به ضخامت دوبرابر قطر بذر با خاک برگ الک کرده یا خزهی خرد کرده بپوشانید و آنها را صاف و یکدست کنید.
این لایه را نیز فقط با اسپری کردن آب مرطوب نمائید و آن را در محل نورگیری قرار دهید. در داخل خانه به هیچ وجه از کود حیوانی برای پوشاندن بذرها استفاده نکنید چون ضررهای بسیاری برای انسان دارد. چنانچه بذرهای مورد استفاده خیلی ریز باشند .
مثلا به اندازهی یک ماسه بادی یا کوچکتر از آن به جای دفن کردن بذرها در زیر لایهی ذکر شده آن را روی لایهی خزهی خرد کرده و یا خاک برگ الک کرده و پف کرده به آرامی به صورت یکنواخت و تُنُک بپاشید.
پس از آبیاری پودری و به صورت اسپری بذرها مانند غربال از این لایه عبور میکنند و در درون این پوشش به خودی خود به عمق مناسبی میرسند. میتوانید بذرها را داخل جعبهی نشاء و یا مستقیماً در داخل خزانه بکارید. بهتر است بذرها را به صورت ردیفی بپاشید.
فاصلهی ردیفها در جعبه حدود ۵ سانتیمتر و در داخل خرانهی هوای آزاد بین ۱۰ – ۱۵ سانتیمتر باشد بهطور کلی میتوان گفت بین ۳ – ۵ گرم بذر برای هزار عدد نشاء کافی میباشد.