- 3373
- ۱۳۹۴/۱۱/۰۱ - ۰۶:۰۵
- 552 بازدید
آشنایی با فواید کره بادام زمینی : برخی کره بادام زمینی را بر روی نان تست مالیده و به عنوان صبحانه میل میکنند و برخی در خمیر کیک و کلوچه از آن استفاده میکنند. به هر شکلی که استفاده شود غذای بسیار جذاب و پرطرفداری است که اگر یکبار آن را خریداری کنید، بعدازآن همیشه یک بسته کره بادامزمینی در آشپزخانه خود خواهید داشت. همانند بسیاری از کرههای مغزهای گیاهی، کره بادامزمینی نیز حاوی چربی و[…]
آشنایی با فواید کره بادام زمینی : برخی کره بادام زمینی را بر روی نان تست مالیده و به عنوان صبحانه میل میکنند و برخی در خمیر کیک و کلوچه از آن استفاده میکنند.
به هر شکلی که استفاده شود غذای بسیار جذاب و پرطرفداری است که اگر یکبار آن را خریداری کنید، بعدازآن همیشه یک بسته کره بادامزمینی در آشپزخانه خود خواهید داشت.
همانند بسیاری از کرههای مغزهای گیاهی، کره بادامزمینی نیز حاوی چربی و کالری بسیار بالایی است (حدود ۹۰ کالری و ۱۶ گرم چربی در هر ۲قاشق غذاخوری). خبر خوب این است که با خوردن ۲ قاشق کره بادامزمینی علاوه بر دریافت ۱۹۰ کالری، مقدار بسیاری زیادی مواد مغذی نیز دریافت میکنید. مغزها و کرههای آنها منبع بسیار خوبی برای پروتئین، فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و مواد شیمیایی گیاهی هستند.
در سال ۲۰۰۳ سازمان نظارت بر غذا و داروی امریکا ادعای فواید سلامتی برای کره بادامزمینی و برخی مغزهای گیاهی را تأیید کرد و اعلام کرد شواهد علمی نشان میدهد که خوردن بیشتر مغزهای گیاهی به مقدار ۴۲ گرم در روز ( بهعنوان بخشی از برنامه غذایی کم کلسترول و کمچربی اشباعشده) میتواند خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
بیشتر تحقیقات نشان میدهد فواید سلامتی مغزها شامل کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی یا عوامل زمینهساز آنهاست اما شواهدی نیز وجود دارد که نشان میدهد ممکن است مغزها به کاهش بیماریهای دیگری نیز کمک کنند .
مثلاً کره بادامزمینی منبع ماده شیمیایی گیاهی ریزوراترول (resveratrol) است (مادهای که در پوست انگور نیز وجود دارد). مطالعه اخیر در آلمان نشان داد که این ماده تأثیر پیشگیریکننده برای سرطان کولورکتال (روده) دارد.
نکته جالب این است که بادامزمینی درواقع یکی از حبوبات (از خانواده باقلائیان) بومی امریکای جنوبی است که ظاهر و طعمی همانند مغزها دارد.
بادامزمینی ازنظر تغذیهای نیز همانند مغزها است. حدود نیمی از وزن آن چربی است و بقیه وزنش تقریباً بهطور مساوی پروتئین و کربوهیدرات (همراه با فیبر) است. حدود نیمی از کل چربی بادامزمینی چربیهای تک پیوندی اشباعنشده هستند.
این همان چربی است که با سطح سالمتر لیپیدهای خون مرتبط است. یکسوم چربی آن را چربیهای چند غیراشباع (Polyunsaturated) تشکیل میدهد که کاملاً در بادامزمینی از اسیدهای چرب امگا-۶ تشکیلشده است. حدود۱۴% چربی آن، بهطور طبیعی اشباعشده است.
ضد سرطان
تحقیقات دیگری نشان داده اند که مصرف یک واحد بادامزمینی (۱۰ عدد بادام زمینی) در هفته میتواند از بروز سرطان روده در زنان پیشگیری کند. فیتوسترول موجود در بادامزمینی و کره بادامزمینی نیز میتواند رشد سلولهای سرطان پستان، روده بزرگ و پروستات را کند کرده و حتی از بروز سرطان ریه در افراد مستعد بکاهد.
بهعلاوه، بادامزمینی حاوی نوعی آنتیاکسیدان به نام رزوراترول است که میتواند به نوعی ترکیب ضدسرطانی به نام پیساتانول تغییر شکل یابد. این تغییر شکل به کمک نوعی آنزیم که در تومورهای سرطانی یافت میشود، ایجاد میشود و به این ترتیب مانع رشد تومورها خواهد شد.
ضد دیابت
جالب است بدانید ثابت شده که مصرف منظم کره بادامزمینی (حداقل ۵ قاشق غذاخوری در هفته) میتواند از بروز دیابت نوع ۲ در زنان پیشگیری کند. فیبر و منیزیم موجود در کره بادامزمینی از جمله دلایل خاصیت ضددیابتی این ماده غذایی هستند.
دشمن سنگ کیسه صفرا
تحقیقات بیشماری نشان داده اند مصرف مرتب کره بادامزمینی میتواند احتمال ابتلا به سنگ صفرا را در مردان و احتمال برداشتن کیسه صفرا را در زنان کاهش دهد. دلیل این خاصیت بادام زمینی نیز وجود فیبرهای غذایی، فیتوسترول و منیزیم است.
مطالعه ۲۰ساله روی بیش از ۸۰ هزار زن نشان میدهد زنانی که حداقل دو قاشق غذاخوری بادامزمینی یا کره بادامزمینی در هفته مصرف میکنند تا ۲۵ درصد کمتر به سنگ صفرا مبتلا میشوند.
شاید باور نکنید اما این راه ساده و آسانی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.
باز هم فیتواسترول
اما در مورد مصرف منظم این نوع کره توسط خانمهای باردار باید بگوییم، امروزه بحث فیتواسترادیول بسیار داغ بوده و محققان اثرات گوناگونی را به آن نسبت میدهند؛ مثلا مشکلات قاعدگی را به کمک آن میتوان برطرف کرد، و یا اینکه این مواد قادرند احتمال بروز پوکی استخوان را کم کنند.
از آنجایی که فیتواسترادیول در بادامزمینی وجود دارد (یعنی در هر ۱۰۰ گرم کره بادامزمینی، ۱۰۰ میلیگرم از این ماده یافت میشود)، میتواند برای بیماریهای زنانه موثر باشد.
اما مصرف آن در بارداری دلخواه است، یعنی نه ضرر خاصی برای مادر و جنین دارد و نه منفعت خاصی، فقط مصرفاش باید به اندازه و در وعده صبحانه باشد، زیرا در صورت افزایش مصرف کره بادامزمینی به دلیل داشتن چربی و انرژی زیاد، مشکل اضافه وزن پیش خواهد آمد.
افرادی هم که میخواهند شبها شام سبکی بخورند، میتوانند با یک فنجان چای، یک یا دو واحد نان آغشته به این نوع کره را میل کنند.
هشدارها:
با وجود تمامی فواید یاد شده، بادامزمینی جزء مواد غذایی آلرژیزا (حساسیت زا) است. حساسیت به بادامزمینی میتواند شدید باشد، طوری که مصرف مقدار کمی از آن میتواند به شوک آنافیلاکسی منجر شود. در نتیجه افراد مبتلا به آلرژی باید از مصرف هر گونه غذای حاوی بادامزمینی خودداری کنند.
حتی خوردن کره بادامزمینی هم به دلیل داشتن ذرات پروتئین درست نیست. بنابراین در دو سال اول زندگی نباید از بادام زمینی و فرآوردههای آن برای تأمین انرژی کودک استفاده کرد، ولی بعد از آن در صورت نداشتن حساسیت، میتوان آن را در برنامه غذایی گنجاند.
از سوی دیگر، گاهی پزشک به افرادی که مستعد ابتلا به سنگ کلیه و مثانه هستند، توصیه میکند از خوردن مواد غذایی حاوی اگزالاتها از جمله بادام زمینی و کره ی آن خودداری کنند، زیرا این ترکیبات احتمال بروز این سنگها را بالا می برند.
یادتان نرود که کره بادامزمینی طبیعی را میتوان برای یک یا دو هفته در هوای آزاد و دو ماه در یخچال نگه داشت.