- 6283
- ۱۳۹۶/۰۱/۲۴ - ۰۵:۰۹
- 747 بازدید
آشنایی با اعمال اعتکاف : مستحب است که در هریک از ماه رجب و شعبان و رمضان در شب سیزدهم دو رکعت نماز گذارده شود و در هر رکعت حمد یک مرتبه و یس و ملک و توحید خوانده شود در شب چهاردهم نیز چهار رکعت به دو سلام به همین کیفیت اقامه کند درشب پانزدهم با خواندن شش رکعت به سه سلام مانند قبل برپا کند. اعمال اعتکاف در شب سیزدهم اعمالی را باید در[…]
آشنایی با اعمال اعتکاف : مستحب است که در هریک از ماه رجب و شعبان و رمضان در شب سیزدهم دو رکعت نماز گذارده شود و در هر رکعت حمد یک مرتبه و یس و ملک و توحید خوانده شود در شب چهاردهم نیز چهار رکعت به دو سلام به همین کیفیت اقامه کند درشب پانزدهم با خواندن شش رکعت به سه سلام مانند قبل برپا کند.
اعمال اعتکاف در شب سیزدهم
اعمالی را باید در این شب انجام داد که از جمله آن ده رکعت نماز است که اگر به درستی به جا آورده شود، دارای ثواب و پاداش بزرگی است.
در روایتی از پیامبر (ص) می خوانیم: «کسی که در شب سیزدهم ماه رجب ده رکعت نماز بخواند؛ بدین گونه که در رکعت اول حمد یک مرتبه و سوره عادیات هم یک مرتبه و در رکعت دوم حمد یک مرتبه سوره تکاثر نیز یک مرتبه بخواند و بقیه رکعت ها را هم به همین نحو تمام کند.
خداوند متعال گناهان او را می آمرزد و اگر عاق والدین هم باشد خداوند سبحان از او راضی می شود، و همچنین در قبر نکیر و منکر به او نزدیک نمی شوند و او را نمی ترسانند و بر پل صراط هم چون برق خاطف (سریع) عبور می کند و نامه اعمالش را به دست راستش می دهند و میزان اعمالش سنگینی می کند و در بهشت فردوس هزار شهر به او اعطا می شود.
روز سیزدهم که اوّلین روز از ایام البیض است و ثواب بسیارى براى روزه این روز و دو روز بعد وارد شده است و اگر کسى بخواهد، عمل اُمّ داوُد را بجا آورد، باید این روز را روزه بگیرد.
برای روز سیزدهم رجب ثواب بسیارى براى روزه این روز و دو روز بعد وارد شده و اگر کسى قصد انجام اعمال اُمّ داوُد را دارد باید این روز را روزه بگیرد.
اعمال اعتکاف در شب پانزدهم ماه رجب
شب نیمه ماه رجب، شب شریفى است و در آن انجام چند عمل ذکر شده است:
غسل
احیا
زیارت امام حسین (ع) (اگر از نزدیک میسر نشد از دور زیارت شود )
سى رکعت نماز
که در هر رکعت حمد و ده مرتبه سوره توحید قرائت شود. این نماز را سید بن طاووس از حضرت رسول اکرم (ص) نقل کرده است که فضیلت بسیار دارد.
دوازده رکعت نماز
که هر دو رکعت به یک سلام ختم میشود که در هر رکعت هر یک از سورههای حمد، توحید، فلق، ناس، آیه الکرسى و قدر چهار مرتبه قرائت شود و بعد از سلام چهار مرتبه گفته شود:
«اَللهُ اَللهُ رَبّى لا اُشْرِکُ بِهِ شَیْئا وَلا اَتَّخِذُ مِنْ دُونِه وَلِیّا»
و پس از اتمام نماز، اقامه کننده آن، هر حاجتی که دارد را از خداوند متعال درخواست کند. این نماز را سیّد بن طاووس از امام صادق (ع) روایت کرده است.
شیخ در مصباح ذکر کرده که داود بن سرحان از حضرت صادق (ع) روایت کرده که ایشان فرمود :
در شب نیمه رجب دوازده رکعت نماز اقامه کنید که در هر رکعت حمد و توحید یک بار تلاوت شود و پس از اتمام نماز، سورههای حمد و معوذتین و سوره اخلاص و آیه الکرسى را چهار مرتبه تلاوت میکنید و سپس ذکر «سُبْحانَ اللهِ وَ الْحَمْدُ لِلّهِ وَ لا اِلهَ اِلا اللهُ وَ اللهُ اَکْبَرُ » چهار مرتبه گفته شود. پس از آن ذکر «اَللهُ اَللهُ رَبّى لا اُشْرِکُ بِهِ شَیْئا وَ ما شاَّءَ اللهُ لا قُوَّهَ اِلاّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظیمِ» گفته شود.
اقامه نماز سلمان
که به این ترتیب است: «در وسط این ماه ۱۰رکعت (در هر رکعت، سوره حمد و سوره توحیدو کافرون ۳بار) بخواند و بعد از سلام، دستها را بسوی آسمان بلند کن و بگو :
«لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ، لَهُ الْمُلْکُ وَ لَهُ الْحَمْدُ یحْیی وَ یمِیتُ وَ هُوَ حَی لا یمُوتُ بِیدِهِ الْخَیرُ وَ هُوَ عَلَى کُلِّ شَیءٍ قَدِیرٌ إِلَها وَاحِدا أَحَدا صَمَدا فَرْدا، لَمْ یتَّخِذْ صَاحِبَهً وَ لا وَلَدا»
چهار رکعت نماز
که دو تا دو رکعتی خوانده شود و بعد از سلام دست خود را بلند کند و بگوید:
«اَللّهُمَّ یا مُذِلَّ کُلِّ جَبّارٍ ؛ وَ یا مُعِزَّ الْمُؤْمِنینَ اَنْتَ کَهْفى حینَ تُعْیینِى الْمَذاهِبُ؛ وَ اَنْتَ بارِئُ خَلْقى رَحْمَهً بى وَ قَدْ کُنْتَ عَنْ خَلْقى غَنِیّاً وَ لَوْ لا رَحْمَتُکَ لَکُنْتُ مِنَ الْهالِکینَ وَ اَنْتَ مُؤَیِّدى بِالنَّصْرِ عَلى اَعْداَّئى وَ لَوْ لا نَصْرُکَ اِیّاىَ لَکُنْتُ مِنَ الْمَفْضُوحینَ یا مُرْسِلَ الرَّحْمَهِ مِنْ مَعادِنِها وَ مُنْشِئَ الْبَرَکَهِ مِنْ مَواضِعِها یا مَنْ خَصَّ نَفْسَهُ بِالشُّمُوخِ وَالرِّفْعَهِ فَاَوْلِیاَّؤُهُ بِعِزِّهِ یَتَعَزَّزُونَ وَ یا مَنْ وَضَعَتْ لَهُ الْمُلُوکُ نیرَ الْمَذَلَّهِ عَلى اَعْناقِهِمْ فَهُمْ مِنْ سَطَواتِهِ خاَّئِفُونَ اَسئَلُکَ بِکَیْنُونِیَّتِکَ الَّتِى اشْتَقَقْتَها مِنْ کِبْرِیاَّئِکَ وَ اَسئَلُکَ بِکِبْرِیاَّئِکَ الَّتِى اشْتَقَقْتَها مِنْ عِزَّتِکَ وَ اَسئَلُکَ بِعِزَّتِکَ الَّتِى اسْتَوَیْتَ بِها عَلى عَرْشِکَ فَخَلَقْتَ بِها جَمیعَ خَلْقِکَ فَهُمْ لَکَ مُذْعِنُونَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ اَهْلِ بَیْتِهِ»
روایت شده است که هر کسی که غمى دارد اگر این دعا را بخواند خداوند او را از اندوه و غم آسایش بخشد.
اعمال امّ داود
که عمده اعمال این روز است و براى بر آمدن حاجات و برطرف شدن غصهها و دفع ظلم ظالمان مؤثّر است.
توصیه هایی برای اعمال اعتکاف
نماز جماعت : همه نمازهاى واجب را به جماعت بخوانید و اگر مردم رضایت داشته باشند از امام جماعت بخواهید که سجدهها، رکوع ها و قنوتها را طولانی کند و حتى الامکان تعقیبات کامل نماز و اوقات آنها مراعات گردد.
خوردن و آشامیدن : به میزانى تناول کنید که حال عبادت داشته باشید و مطلقاً از پرخورى پرهیز کرده و به میزان نیاز آب و طعام استفاده نمایید.
قرائت قرآن کریم : در طول برنامه اعتکاف به میزانى که میسر است قرآن بخوانید و از علمایى که در بین شما هستند بخواهید در خصوص بعضى آیات براى شما سخن بگویند.
اقامه نمازهاى مستحبى : سعى کنید در این ایام نوافل را به جا آورید چهار رکعت نماز پس از نماز مغرب و دو رکعت نماز نشسته پس از نماز عشاء دو رکعت قبل از نماز صبح، هشت رکعت قبل از اذان ظهر و هشت رکعت قبل از نماز عصر و ۱۱ رکعت نماز از نیمه شب تا قبل از طلوع فجر که نافله و نماز شب است، این نمازها به صورت دو رکعتى خوانده مىشوند.
انجام مطالعه و تشکیل جلسات علمى : حال که توفیق دارید در خانه خدا به یکى از بهترین عبادات بپردازید از علماء حاضر در این شهر دعوت کنید تا براى جمع شما سخنرانى و وعظ کنند.
در صورتى که در این شهر و مسجد عالمى یافت نشود از مطالعه کتاب غافل نشوید. موضوع مطالعه از قبل آماده شود. اگر مطالعه از عبادات معمول برتر نباشد قطعاً کمتر نخواهد بود.
بهره گیرى از مراسم مداحى و قرائت قاریان برجسته : مداحان عزیز مناجاتها و دعاها و قاریان گرامى آیات قرآن را براى معتکفین بخوانند. مناجات امیرالمؤمنین در مسجد کوفه با صداى خوب و مداحى ترجمه آن تحفهاى بس گرانبها براى معتکفین خواهد بود.
+ کلیک نمایید و عضو تلگرام جذاب ترین ها شوید